Razstavišče Ludvik

O razstavišču Ludvik

RAZSTAVIŠČE ludvik_velik

Na naši šoli deluje razstavišče že od leta 1991.  Tako letos obeležujemo že dvajseto obletnico delovanja. Razstavišče smo po Ludviku Pliberšku poimenovali Ludvik. Imamo tudi svoj logotip −
 
Ker se učitelji na naši osnovni šoli, ki je častitljivo stara že skoraj 140 let, zavedamo, da je poleg izobraževalne funkcije pomembna tudi kulturna, pripravljamo mesečne razstave, na katerih se predstavljajo različni umetniki.
Odprtje razstav poteka vsak tretji četrtek v mesecu.  Na njih se učenci predstavijo s kulturnim programom – s petjem, deklamiranjem, plesom in dramatiziranjem.
V razstavišču Ludvik  razstavljajo umetniki, ki delujejo na področjih umetniške in popotne fotografije. Velikokrat imamo priložnost občudovati akvarele, akrile, oljne slike in rezbarije. Seveda pa  dajo posebno mesto našemu razstavišču izdelki učencev.
Tako vsako leto pripravimo razstavo likovnih, literarnih in drugih del naših učencev, ki nastanejo v  sklopu največjega  projekta šole, to je Prešernov natečaj.
Tudi voščilnice, ki jih naši učenci skrbno izdelujejo, imajo prav posebno mesto v našem razstavišču.
Tukaj so še raziskovalne naloge, ki nastajajo v sklopu projekta Mladi za napredek Maribora, ki jih prav tako ovekovečimo in pokažemo.
Ne smemo pozabiti na dejavnosti in delo  učencev mladega turističnega podmladka naše šole, ki v našem razstavišču že vrsto let kažejo turistične smernice našega lepega Radvanja pod zelenim Pohorjem.
In če vse te šolske dejavnost »začinimo« še z umetniki od zunaj, dobimo spekter lepih razstav, ki jim zlahka rečemo »kultura na Ludviku«.  V enem šolskem letu se tako na naši šoli zvrsti osem do devet razstav.
Razstavišče je namenjeno širši javnosti in je odprtega tipa. Predvsem je poleg kulturnega duha, ki ga skušamo privzgojiti našim učencem, pomembna tudi povezanost s  krajem in šolo.
Praviloma trajajo razstave tri do štiri tedne in so vnaprej načrtovane v letnem delovnem načrtu šole.
Menimo, da razstavišče daje šoli kulturni pečat in je namenjeno tako učencem, kakor tudi zunanjim obiskovalcem.
Ob vsaki razstavi v sodelovanju z avtorjem oblikujemo katalog, ki je sestavni del vsake razstave, razpošljemo vabila, ki jih prav tako sami naredimo, pripravimo kulturni program ob odprtju in poskrbimo za nepozabni družabni del.
Naj še ponosno povemo, da smo leta 2009 prejeli naziv Kulturna šola in z njim logotip, ki je sestavni del glave naše šole.

Razstavni prostor

Galerija Ludvik se nahaja v pritličju šole in je vključena v jedilnico šole. Ob steni se nahajajo panoji, na desni pa je steklena vitrina s pokali šolskega športnega društva.
Organizatorica razstav v  Ludviku: Metka Lakota

Prilagodi izgled strani
Odjava šolske prehrane Secured By miniOrange