Joga za otroke

JOGA ZA OTROKE

Kaj je joga?

Joga je prastara indijska znanost in umetnost o tem, kako živeti življenje polno, kako izživeti svoj potencial, kako postati boljši človek. Joga združuje telo, um in dušo. Joga je način življenja. Otroci imajo naravno in življenjsko potrebo po gibanju, kar pa je v sodobnem načinu življenja prepogosto spregledano, onemogočeno, okrnjeno, … Pri jogi za otroke otrokom približamo na igriv, pravljični in sproščen način oblike nove vadbe raztezanja telesa (asane), dihanja in miselne koncentracije (pranajama).

Zakaj želim jogo?

Vadba joge ima pozitivne učinke na ves človeški organizem in je primerna za vse starosti otrok. Povečuje moč, gibkost, koordinacijo in držo. Poveča zmožnost osredotočenosti, zbranosti, umirjenosti, nervoza in nemir pa se zmanjšata. Raziskave kažejo, da joga v šoli pripomore k boljšemu zavedanju uma in telesa, samokontroli, moči in gibljivosti. Joga pripomore k boljšemu mentalnemu zdravju. V razredu pripomore k večji učinkovitosti in boljši delovni klimi. Otroci z redno vadbo joge okrepijo svoje telo in se naučijo obvladovati svoja čustva in temperament.

Kako joga poteka in kaj potrebujem za jogo?

Med samo vadbo joge se otroci osredotočajo na položaje, ki jim rečemo »asane«, na dihanje in na občutke v telesu. Osnovno pravilo joge je, da nad telesom ni nasilja, vsak dela toliko, kot zmore. Za izvajanje joge NUJNO potrebujemo podlogo in samega sebe, dobro je imeti tudi steklenico vode.

Kdo izvaja jogo za otroke na šoli?

Izvajala jo bom Martina Vidovič.

 

Prilagodi izgled strani
Odjava šolske prehrane Secured By miniOrange